GameMusicLicense.nl 
  Muzieklicenties voor games

 

 GameMusicLicence.nl 

Informatie en juridisch advies voor game  developers, music supervisors en componisten van gamemuziek.    

clearance van muziekrechten voor game studios - licenties - synchronisatierechten - audio branding - muziekcontracten - copyrights

 

Vertoningsrechten  Vertoningsrechten 

Vertoningsrechten en gamemuziek

Buma/Stemra onderscheidt verschillende rechten bij het combineren van beeld en geluid in games. Een recht dat een rol gaat spelen wanneer de game bijvoorbeeld op internet, bioscoop of TV, of in winkels, beurzen of binnen het bedrijf wordt openbaargemaakt of uitgevoerd is het vertoningsrecht. Het gaat hier om de rechten verschuldigd voor openbaarmaking van de in de game gebruikte muziek. Onder vertoning op internet vallen bijvoorbeeld live gameplay, online games en promofilmpjes op Youtube. De Naburige Rechten (Sena) van de uitvoerende muzikanten en producers kunnen hierbij overigens ook een rol spelen. Is van het hierboven geschetste soort muziekgebruik geen sprake dan behoeven er ook geen vertoningsrechten te worden voldaan. Ook indien men te maken heeft met een Nederlandse componist of producer die niet is aangesloten bij de Buma, dan wel een ongebonden buitenlandse liedjesmaker, behoeft men geen openbaarmakingsrechten aan Buma te betalen.

Openbaarmakingsrechten en Buma

Afhankelijk van de gebruikte muzieksoort(en) dient een regeling met Buma te worden getroffen, of met de muziekrechthebbenden direct. Dit noemt men clearance van de vertoningsrechten. Buma heeft sinds 1933 het monopolie op het innen van openbaarmakingsrechten, dus het exclusieve recht om in Nederland vergoedingen voor openbaarmaking te incasseren namens de rechthebbenden. Toen bestonden er uiteraard nog geen games in de huidige betekenins van het woord. Doordat de Buma met haar zusterorganisaties wereldwijd (performance rights organizations) afspraken heeft gemaakt verloopt de repartitie vanwege het in Nederland vertonen van muziek van buitenlandse artiesten die zijn aangesloten bij PRO's als Ascap, Sacem, Gema en Sabam ook via de Buma. Dus bij het openbaarmaken van muziek heeft men automatisch met Buma te maken.

Buma opereert alleen in het Nederlands territorium. Bij vertoningen in het buitenland dient een regeling met de ‘’buitenlandse Buma’’ te worden getroffen. In Duitsland bijvoorbeeld de Gema, in BelgiĆ« Sabam, in Frankrijk Sacem en in de VS Ascap of BMI. 

GameMusicLicense.nl staat U graag terzijde met juridische diensten en kennisartikelen over vertoningsrechten. Ook bieden wij informatie over de te bewandelen wegen, de mogelijkheden en eventuele alternatieven. Neem vrijblijvend contact met ons op voor juridisch advies. het eerste gesprek is geheel gratis.

-

Juridisch nieuws en juridische actualiteiten: